شناخت انواع ریدایرکت یک مبحث مهم در سئو است که در رتبه بندی سایتها تاثیر زیادی دارد. ریدایرکت به معنی منتقل کردن کاربران از یک صفحه به صفحهای دیگر است. این صفحه میتواند آدرس دلخواه شما باشد. این فرایند زمانی اتفاق میافتد که صاحب سایت یک صفحه یا مطلب را پاک کرده و با ایجاد انواع ریدایرکت باعث شود تا کاربر به صفحهای مشابه با محتوای آن صفحه هدایت شود. در غیر اینصورت کاربر به طور کاملا خودکار پیام 404 را دریافت میکند که یک صفحه مسدود است.
به همین دلیل استفاده از ریدایرکت برای کسب و کارهای مختلف بسیار مهم و ضروری بوده و نقش مهمی را در فرایند رشد سایتشان دارد. استفاده از ریدایرکتها در هر مکانی جایز نبوده و باید با استفاده از استراتژیهای خاص انجام شود. به همین دلیل باید شناخت دقیقی را از انواع آنها داشته باشید. در این مطلب انواع ریدایرکت را به شما معرفی خواهیم کرد.
انواع ریدایرکت
در دسته بندی کلی که برای انواع ریدایرکت عنوان شده، 5 نوع مختلف از آن را میبینیم:
- 301: این ریدایرکت به طور دائم صفحهای که شما مد نظرتان است را به آدرس جدیدی که انتخاب کردهاید، منتقل میکند. در این مواقع شما دامنه سایت خود را تغییر داده و نیازمند این ریدایرکت هستید. بسیاری از سایتها از 301 در زمانی که میخواهند سایت خود را از http به https تبدیل کنند، استفاده میکنند.
- 302: زمانی از این ریدایرکت استفاده میشود که میخواهید کاربران خود را به صورت موقت به یک صفحه دیگر هدایت کرده و پس از مدتی این اقدام را غیر فعال کنید.
- متای رفرش: این ریدایرکت در سطح صفحه انجام شده و معمولا به دلیل کند بودن برای سئو مناسب نیست. در این ریدایرکت از شمارش معکوس استفاده میشود.
- 307: همان ریدایرکت 302 در نسخه پیشرفته است. اگر صفحهای به طور موقتی به آدرس جدیدی منتقل شده و سرور با HTTP 1.1 سازگار باشد، از این ریدایرکت استفاده میشود.
- 401: این ریدایرکت مربوط به زمانهایی است که صفحهای را از سایت خود حذف کردهاید و نمیخواهید یک ریدایرکت جدید را برای آن قرار دهید. با استفاده از این گزینه به موتور جستجو میفهمانید که این صفحه پاک شده است.
ریدایرکت و تاثیر آن در سئو
افراد زیادی بر این باورند که ریدایرکت برای سئو مناسب نیست. مطمئنا استفاده نادرست از این فرایند باعث ایجاد مشکلات زیادی در سئو خواهد شد که تاثیر آنها کاملا مشخص است. از این موارد میتوانیم به کاهش رتبه سایت، از بین رفتن ترافیک و … اشاره کنیم. شما نمیتوانید از هر ریدایرکتی برای تغییر آدرس سایت صفحات خود استفاده کنید. در زمان ایجاد ریدایرکت باید آدرسی که قرار است کاربر به آن منتقل شود را از قبل شناخته و در زمان تغییر URL آن را در مکان اعلام شده قرار دهید. این کار اغلب در سایتهای کدنویسی شده توسط برنامه نویس و در سایتهای وردپرسی یا سایت سازها مانند افگیگا توسط افزونهها انجام میشود.
استفاده از انواع ریدایرکت در مواقعی مهم و ضروری است و به نوع کسب و کار بستگی ندارد.
آیا شما به ریدایرکت نیاز دارید؟
ریدایرکت یک تغییر مسیر برای کاربران شماست که موتورهای جستجو را نیز شامل میشود. این کار در زمانی که شما تغییراتی را روی سایت انجام میدهید، باید انجام شود، در غیر اینصورت ریدایرکت 404 جایگزین آن خواهد شد.
فرض کنید یک مقاله قدیمی دارید که میخواهید آن را از سایت خود پاک کنید. این مقاله توسط کاربران هنوز هم جستجو میشود. زمانی که یک کاربر وارد این مقاله قدیمی پاک شده میشود، به بن بست میخورد. اما استفاده از ریدایرکت او را به صفحهای جدید هدایت میکند. بدون داشتن برنامه، نباید صفحات سایت خود را حذف کنید و مقالات را به صورت اتفاقی به URLهایی که ربطی به مقاله اصلی ندارند، هدایت کنید.
در برخی مواقع شما کارهای بزرگتری را روی سایت خود انجام میدهید. مانند تغییر دامنه که در این شرایط باید حتما از یک ریدایرکت اصولی و مناسب استفاده شود.
برای آنکه بتوانید به درستی انواع ریدایرکت را انتخاب و آنها را در سایت خود به کار ببرید، نیازمند بررسی کلیه URLهایی خواهید داشت که آنها را به آدرسهای جدید منتقل کنید. باید در مورد انتقال این آدرسها به درستی تصمیمگیری کنید تا در نهایت بتوانید انتقال آن را به طرز صحیحی انجام دهید.
موارد استفاده از ریدایرکتهای 301 و 302
دو دیدایرکت 302 و 301 بیشتر از سایر مورد استفاده قرار میگیرند. برای آنکه بتوانید راحتتر در مورد انتخاب انواع ریدایرکت ها تصمیمگیری کنید، تصمیم گرفتیم در جدولی به صورت خلاصه تفاوتهای آن را به شما معرفی کنیم:
301 | 302 |
انتقال دائمی کاربران به صفحه حدید | انتقال موقت کاربران جدید |
تغییر آدرس یا تغییر ساختار صفحات سایت | تغییر آدرس URL سایت به آدرسی جدید به صورت موقت |
تغییر URL سایت به آدرس دیگر | قابلیت بازگشت به آدرس قبلی |
انتقال صفحات قدیمی به صفحات جدید | |
افزودن یا حذف SSL |
چگونه انواع ریدایرکت را مدیریت کنیم؟
طراحی سیستمهای مدیریت ریدایرکت بسیار ساده است. برای آنکه بتوانید مدیریت آنها را به دست بگیرید، کافی است مراحل زیر را انجام دهید:
- پست مورد نظر خود را حذف کنید.
- ابزارهایی مانند یواست در هنگام حذف پست به شما پیامی مبتنی بر حذف پست را میدهند.
- گزینههای پیش روی شما شامل ریدایرکت 410 نشان دهنده محتوای حذف شده و قرار دادن URL جدید است.
ابزارهای کنترل گر انواع ریدایرکت کدامند؟
ابزارهای کنترل گر ریدایرکت را با نام Redirect Checker نیز میشناسند. محصولاتی که کارشان بررسی URLهای هدایت شده است. با استفاده از این ابزارها به راحتی میتوانید اشکالاتی که در ریدایرکتها وجود دارد را بررسی کنید. در این میان میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- Sitebulb
- Ahrefs
- Screaming Frog
- Path httpstatus.io
- Path Extension
این ابزارها اطلاعات خوبی را در مورد لینکهای موجود در سایت در اختیارتان قرار خواهند داد.
سخن پایانی
ریدایرکت یک نشانه است. نشانهای به کاربران و موتورهای جستجو از تصمیمی که شما در مورد صفحه مورد نظرتان گرفتهاید. این فرایند از سردرگمی مخاطبان شما جلوگیری کرده و اجازه نمیدهد، در صورت عدم وجود صفحه مورد نظرشان سایت شما را ترک کنند. علاوه بر این وجود صفحه 404 که نشان دهنده نبودن، محتوا در صفحه است، امتیاز منفی را از سمت گوگل برای شما در بر خواهد داشت. در هر صورت دانستن این موضوع به کاهش اشتباهات شما در زمان فعالیت در فضای آنلاین کمک میکند. به نظر شما کدامیک از انواع ریدایرکت برای کسب و کارتان مناسبتر است؟